Roeiwedstrijd: hoe werkt dat?

Bijna alle beginnende roeiers varen hun allereerste wedstrijd op de Bosbaan tijdens de Asopos Najaarswedstrijden. Vanaf dit startpunt maken ze kennis met de roeiwereld en andere verenigingen en zullen ze ontdekken waar hun passie ligt binnen de sport. Traditioneel gesproken wordt in dit weekend gestreden voor de titel ‘Afroeikampioen van Nederland’. Deze strijd wordt geleverd over vijfhonderd meter, een sprintafstand in roeitermen. De officiële afstand voor wedstrijden is namelijk twee kilometer en wordt dus ook op Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen en Nationale wedstrijden gevaren.

Aanmoedigen

Om de hele race te kijken en te volgen, kunt u ervoor kiezen mee te fietsen met de race. Fietsen worden verhuurd bij de finishtoren. Ook kunt u op het erevlot staan en onder het genot van een drankje of hapje alle finishes zien en de ploegen aanmoedigen.

Roeiwedstrijden worden gekenmerkt door luid geschreeuw vanaf de kant door verenigingsgenoten en coaches. De meest gangbare manier om een vereniging aan te moedigen is door ‘Allez’ gevolgd door de naam van de vereniging te roepen. Er zijn ook verenigingen die hun eigen originele yell hebben bedacht. Ook kenmerkt elke vereniging zich door een uniek tenue en bladen in de kleuren van de vereniging. Zo kan iedereen langs de kant makkelijk onderscheiden wie bij welke club hoort.

Avant Programme

De voorlopige blokkenindeling kun je hier vinden. Na de loting op woensdagavond zal deze bekend gemaakt worden.

Uitslagen volgen

Via Time-team kun je de uitslag van de race bekijken. Bovenaan de website kun je de inschrijvingen, loting en (live)uitslagen vinden. Door hierop te klikken kun je achterhalen tijdens welke race en wanneer de ploeg start die je wil volgen. Je kan ook de optie kiezen om per vereniging te zoeken.

Site