Geschiedenis

Geschiedenis

De allereerste Asopos Najaarswedstrijden werden georganiseerd ter ere van het tweede Asopos-lustrum. De wedstrijdkalender van 1972 was echter al vol, dus werd besloten de wedstrijd naar het najaar te verplaatsen. Zo kon deze wedstrijd dienen als een mooie afsluiting van het seizoen, en een mogelijkheid voor de bond om al in een vroeg stadium mogelijk Olympische ploegen te bekijken.

De eerste Asopos Najaars vindt plaats op 20 november 1971, de enige dag in 1971 waarop het sneeuwt. Een groep van 70 Asoposser reizen af naar de Bosbaan om het tegen elkaar op te nemen. De wedstrijd wordt van commentaar voorzien door de toenmalige praeses Van Der Hoeve. Hij ontpopt zich als een waar entertainer, maar moet een paar flessen jenever later afgevoerd worden, omdat hij van hele andere wedstrijden verslag deed, dan er in werkelijkheid plaatsvond.

De wedstrijd wordt ook populair onder andere verenigingen, en de wedstrijd verovert een vaste plaats op de wedstrijdagenda van de K.N.R.B.. Tien jaar na de eerste editie staat men stil voor een meerjarenplan. Aangezien het nummer “eerstejaars overnaadse vieren” veel hilariteit teweegbrengt en meer wordt gezien als fuifnummer, vindt de organisatie dat het serieuze aspect van de wedstrijden meer naar voren moet komen. En dat lukt. Ook wordt al overwogen om de wedstrijd over twee dagen te spreiden. Dat gebeurt pas in 2015, ter gelegenheid van de 45e editie en wegens de groei van de wedstrijden. Om twee dagen hard te kunnen racen, wordt in 2016 voor het laatst een feest georganiseerd.

In de loop der decennia worden er meer wedstrijden in het najaar georganiseerd, maar de Asopos Najaars blijft gezien worden als dé eerste wedstrijd waar onervaren C4’ers hun eerste wedstrijd starten.

Site